Schiphol ligt vol namaakspullen

Het is zomer, dus topdrukte bij de Douane. Invoer uit de VS neemt toe, maar namaak is nog steeds de grootste zorg, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.

In augustus is het permanent spitsuur op Schiphol. De Douane heeft het druk met vluchten uit Turkije, Thailand en China, waar veel namaakartikelen vandaan worden meegenomen. En met passagiers die na een bezoekje aan de Verenigde Staten terugkomen met een koffer vol elektronica, voordelig aangeschaft door de goedkope dollar.

De laatste officiële cijfers stammen uit 2006: toen nam de Douane op Schiphol 83 duizend namaakartikelen in beslag. Ten opzichte van een jaar eerder bedroeg de stijging 50 procent. Over 2007 en 2008 zijn er nog geen cijfers, maar ‘het wordt niet minder, dat is zeker’, zegt douaneambtenaar Louis De Vries.

Maar niet álle invoer is verboden of kostbaar. Tot een bedrag van 175 euro mag je belastingvrij invoeren. Vanaf 1 december wordt dat bedrag verhoogd naar 430 euro. Ook is het toegestaan een beperkt aantal namaakspullen mee te nemen: drie horloges, drie ‘diverse goederen’ (zoals kleding of -tassen), drie beeld- of geluidsdragers en 250 milliliter parfum.

Namaakmedicijnen en exotische (dode) dieren of planten worden altijd in beslag genomen. Wie de regels overtreedt, krijgt bovendien een proces verbaal, en – waarschijnlijk – een flinke boete.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!