Prijzen in rap tempo in de lift

De Nederlandse inflatie is in juli opgelopen naar het hoogste niveau sinds 2002. Deze liep op tot 3,2 procent, een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van een maand eerder. Dit is de eerste keer sinds 2002 dat de Nederlandse geldontwaarding boven de drie procent is gekomen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

Hogere prijzen voor elektriciteit en gas zijn veruit de belangrijkste oorzaken van de toegenomen inflatie. Gas was in juni 6,9 procent duurder. Dit is mede het gevolg van hogere olieprijzen, die vertraagd doorwerken in de gasprijs. Elektriciteit kostte 3,2 procent meer.

Nederland heeft nog altijd een van de laagste inflatiecijfers van Europa, maar het verschil wordt kleiner. Volgens schattingen van Eurostat bedraagt de algehele prijsstijging in Europa 4,1 procent, 0,1 procentpunt meer dan in juni. Eurostat berekent inflatie anders dan het CBS. Volgens de rekenmethode van Eurostat zou de inflatie uitkomen op 3,0 procent, een stijging van 0,7 procentpunt ten opzichtte van juni.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!