‘Duizenden retailers moeten deuren sluiten’

De Nederlandse retail gaat zware tijden tegemoet nu de economie verder verslechtert. Dit voorspelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het platform denkt dat tot een op de tien retailers de verwachte terugval in de consumentenbestedingen niet zal overleven.

Een nieuwe saneringsronde zal meer slachtoffers eisen dan de vorige. In 2003 en 2004 moesten vierduizend tot vijfduizend winkeliers hun zaak sluiten. Nu zullen dat er volgens de RND vijf- tot tienduizend zijn.

Over de cijfers van juni, die het CBS morgen publiceert, voorzien economen nog geen echte dip. Zij denken wel dat de winkelbestedingen in de tweede helft van het jaar flink tegenvallen. “Het kan niet anders dan dat de emoties bij de consument zich nu toch echt gaan vertalen in het koopgedrag”, zegt Rabobank-econoom Niels Visser.

Volgens de RND zullen vooral woon-, schoenen- en kledingwinkels het zwaar te verduren krijgen. Zij moeten hun strategie nu al bijstellen om te overleven. De omzet in schoenenzaken viel acht procent terug in een jaar tijd, woonwinkels draaiden in het tweede kwartaal vijf procent minder omzet.

Het Nederlandse retaillandschap bestaat uit ruim honderdduizend winkelbedrijven, met een jaaromzet van tachtig miljard euro en 700 duizend banen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!