Kamer wil aanpak opkoopfondsen

Het moet voor opkoopfondsen onmogelijk worden om na overname van Nederlandse bedrijven grote belastingteruggave te incasseren. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Vorig jaar zou de fiscus zeker 400 miljoen euro hebben uitgekeerd aan Angelsaksische opkoopfondsen die eigenaar werden van bedrijven als HEMA, Ziggo en Van Gansewinkel (afvalverwerking).

Door hoge rentelasten van de grote leningen waarmee de bedrijven hun eigen overname financierden, maakten winstgevende bedrijven toch verlies. Daardoor betalen de bedrijven minder belasting over toekomstige winst, of krijgen ze geld terug over het vorige jaar.

Een ruime Kamermeerderheid is het niet eens over de manier waarop het belastingstelsel moet worden aangepast. De meeste Kamerleden zien wel wat in beperking van de hoeveelheid betaalde rente die verrekend mag worden met de winst. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt benadrukt toch dat de maatregelen niet moeten doorslaan. “Het vestigingsklimaat moet niet verslechteren.”

Het ministerie van Financien laat weten dat de belastingteruggaves worden betrokken bij een groter onderzoek naar de belastingdruk voor bedrijven. De uitkomsten worden in het najaar verwacht.

Lees ook: 'Consument dupe van private equity'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!