Uitstel voor vervangen pinautomaat

Winkelketens krijgen opnieuw uitstel voor het vervangen van hun verouderde pinautomaten. Het gaat om apparaten die extra kwetsbaar zijn voor skimmen, een vorm van pinpasfraude.

Leveranciers van de pinapparaten en het Platform Detailhandel Nederland (PDN) hadden aangedrongen op uitstel. De winkelketens krijgen, per geval verschillend, enkele weken of maanden extra tijd om alles op orde te brengen.

De problemen rond de vervanging van ongeveer dertigduizend pinautomaten in winkels (tien procent van alle pinapparaten in Nederland) stapelen zich op. Leveranciers trokken aan de bel bij PIN-eigenaar Currence. Ze kampten met uiteenlopende technische problemen en onvolledige informatie van de opdrachtgevers.

Het PDN betwijfelt of banken en leveranciers zich wel goed hebben voorbereid op de operatie. “Winkeliers hebben nu veel extra kosten gemaakt, daar gaan we zeker nog over met elkaar in discussie”, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Volgens Currence hebben de leveranciers van de nieuwe systemen te laat aan de bel getrokken om de problemen te benoemen, maar zitten de partijen inmiddels op één lijn.

In de strijd tegen skimmen besloten Currence en de banken dat winkeliers voor 1 juli dit jaar de meest kwetsbare apparaten, van het type HFT201, moesten vervangen. Al snel werd duidelijk dat een aantal grote winkelketens deze deadline niet zou halen. Zij kregen uitstel tot begin augustus. Ook deze deadline blijken zij nu niet te kunnen halen.

De nieuwe systemen moeten voldoen aan de zogenoemde EMV-techniek, die banken voor 2013 willen invoeren. De magneetstrip op de bankpassen wordt in dit nieuwe systeem vervangen door een chip.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!