Geen boeken van Lemniscaat op Bol.com

Webwinkel Bol biedt een groot deel van de boeken van uitgeverij Lemniscaat niet meer aan. De maatregel is een gevolg van een weigering van Lemniscaat om Bol.com extra korting te geven. Dit zegt directeur Jean Christophe Boele van Hensbroek van Lemniscaat, een grote uitgever van kinder- en jeugdboeken en van filosofische werken, woensdag in NRC Handelsblad.

Directeur Daniel Ropers van Bol.com is ‘zeer verrast’ door de uitspraken van Lemniscaat en spreekt van ‘een storm in een glas water’. Op de website van Bol zijn alleen de recente titels van Lemniscaat nog te bestellen. “We hebben alleen de minder goedlopende titels eraf gehaald”, zegt Ropers. “Dat is geen boycot."

Beide partijen bevestigen dat ze een conflict hebben over kortingen. Kortingen voor boekhandelaren zijn heel gebruikelijk. Wie boeken aankoopt uit het depot van het Centraal Boekhuis kan een korting krijgen van 42 procent. Bol.com krijgt die korting ook, zegt Boele van Hensbroek. "Omdat Bol geen voorraad aanhoudt, zou Bol eigenlijk minder korting moeten krijgen."

Desondanks drong Bol.com dit voorjaar aan op meer korting bij Lemniscaat. Ook dat is niet ongebruikelijk voor grote afnemers, zoals boekhandelsketens. "We zijn inmiddels een grote partij op de boekenmarkt, een op de tien boeken wordt via ons verkocht. Dus willen we ook de korting die daarbij hoort." Lemniscaat denkt daar anders over. "Andere partijen doen in ruil voor extra korting iets voor ons. Bol niet."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!