Platenverkoop in de lift

In sommige landen lijkt 'vinyl' bezig aan een comeback. Waar cd-verkopen dalen, nemen die van de aloude zwarte langspeelplaat toe. In Nederland is het plaatje onduidelijk. Dat blijkt uit cijfers van de internationale handelsorganisatie van de platenmaatschappijen, IFPI, meldt businesswebsite Z24.

De wereldwijde verkoop van lp’s verdubbelde in 2007, vergeleken met het jaar daarvoor, van drie miljoen naar zes miljoen. De cd-verkoop daalde met twaalf procent. Toch valt het aantal verkochte platen in het niet bij de totale cd-verkopen. In 2007 werden in Nederland alleen al 19 miljoen cd's verkocht.

Maar platen zijn wel populair. Dat blijkt ook uit de fors gestegen verkopen van platenspelers, die in 2007 met 80 procent steeg vergeleken met 2006, aldus cijfers van de internationale Consumer Electronics Association. De reden zou zijn dat juist jongeren weer iets tastbaars voor hun geld willen hebben. Ook is de geluidskwaliteit beter.

Daarbij moet gezegd dat de cijfers van de NVPI mogelijk niet het hele plaatje laten zien. De branchevereniging krijgt voornamelijk cijfers van de grotere verkoopkanalen. Die grote ketens verkopen doorgaans alleen cd's en nauwelijks of geen vinylplaten. Die worden vooral verkocht in kleine, gespecialiseerde zaakjes die niet aangesloten zijn bij organisaties die verkoopcijfers verzamelen.

Wereldwijd geldt hetzelfde voor vinylplaten die tweedehands worden verkocht. Die markt is zo mogelijk nog groter dan die voor nieuwe platen, maar vallen buiten het zichtveld van de IFPI.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!