Kringloopwinkels geteisterd door fraude

Medewerkers van kringloopwinkels blijken vaak de mooiste spullen zelf mee te nemen of te verpatsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche, meldt BN De Stem vrijdag. In Leiden loopt momenteel een onderzoek naar Het Warenhuis, waar medewerkers jarenlang waardevolle spullen zouden hebben gestolen.

Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft de afgelopen twee jaar zeker vijf vergelijkbare fraudegevallen onderzocht, zegt projectleider Ron Nieuwendijk. In die gevallen ging het niet om eenmalig gewin, stelt hij. "Dus niet één keer een kast van een oud dametje zelf verpatsen", zegt hij. "Nee, het ging om medewerkers die stelselmatig de fout in gingen door goederen achter te houden en zelf te verkopen. Al 'verdien' je maar 50 euro per week; op jaarbasis is dat dik 2000 euro."

Probleem is dat pas in de winkel zichtbaar wordt wat is aangeleverd. Goederen worden bij mensen opgehaald, of eigenaren van overtollige spullen komen die zelf brengen. In de onderzochte fraudegevallen, waarbij observaties werden gedaan, kwam het voor dat chauffeurs eerst even langs huis reden om waardevolle spullen te droppen.

De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) stelt dat het onmogelijk is om waterdichte procedures te maken. "We doen zo veel mogelijk. Zo registreren we de kilometers die chauffeurs rijden middels ritbrieven, zodat ze niet zelf spullen elders brengen. Maar we hebben geen tijd en geld om alle particulieren te bellen en te vragen wat precies is opgehaald", aldus directeur Harry Slotema. "En als iemand drie dozen boeken, een naaimachine, een tv en wat kleding komt brengen, is het niet te voorkomen dat iemand iets apart legt. Hoe vervelend ook."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!