Raad van State vindt inperken koopzondagen onzin

De Raad van State ziet geen aanleiding het aantal koopzondagen aan banden te leggen. In een advies over de aanpassing van de Winkeltijdenwet om dit te regelen, blijft weinig heel van het voorstel van het kabinet hierover, zo bericht Z24.nl.

In de Winkeltijdenwet staat dat winkels in toeristische gebieden meer dan twaalf keer per jaar op zondag open mogen zijn. Volgens het kabinet wordt echter misbruik van deze bepaling gemaakt. In het coalitieakkoord stond daarom al dat het kabinet de regels wil aanscherpen. Het kabinet stuurde daarom eind april een wetsvoorstel dat dit regelt voor advies naar de Raad van State.

Volgens de Raad van State mogen in de praktijk slechts in vijftien gemeenten, drie procent van het totaal, de winkels op alle zondagen open zijn. Daarnaast zijn er nog achttien gemeenten waar de winkels alleen in een afgebakend gebied op alle zondagen open mogen zijn. Het gaat dan vooral om souvenirshops en bijvoorbeeld winkels op bungalowparken. Volgens de Raad van State valt het met die groei en het misbruik dus wel mee.

Een belangrijk argument om winkels op zondag dicht te laten, is het eerbiedigen van de zondagsrust. Volgens de Raad van State blijkt echter uit een evaluatie van de Winkeltijdenwet uit 2006, dat maar zeven procent van de mensen de vraag: 'Ik vind het vervelend dat de winkels op zondag open zijn, omdat het in strijd is met mijn geloof' bevestigend beantwoordt.

In reactie op het punt van de zondagsrust, schrijft de minister dat er behalve de zeven procent die vanwege het geloof moeite heeft met koopzondagen, nog een heleboel mensen zijn met behoefte aan een maatschappelijk rustpunt in de week.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!