Sara Lee beboet om verbreken verzegeling

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft Sara Lee Household & Bodycare Nederland een boete opgelegd. Sara Lee moet 269 duizend euro betalen omdat het lopende een onderzoek een verzegeling heeft verbroken. Het is de eerste keer dat de NMa een dergelijke boete oplegt. Dat maakte de kartelwaakhond maandag bekend.

De NMa verzegelt ruimtes als onderzoek naar mogelijke overtreding van de Mededingingswet nog niet is afgrond. Op die manier kan worden voorkomen dat onderzoeksmateriaal verloren of beschadigd raakt. "Wanneer de zegels verbroken zijn, kan het heel goed zijn dat dit met opzet is gebeurd om bewijs weg te halen dat relevant is voor ons onderzoek'', aldus bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de NMa in een verklaring.

Of er onderzoeksmateriaal daadwerkelijk is verdwenen of beschadigd, kon een woordvoerster van de Nma niet zeggen. De mededingingsautoriteit benadrukt dat de boete losstaat van de mogelijke uitkomsten van het lopende onderzoek naar eventuele overtredingen door Sara Lee, dat verzorgingsproducten en voedingsmiddelen maakt.

De NMa deed in juni invallen bij het bedrijf en bij branchegenoot Unilever. De NMa-woordvoerster wilde niet zeggen wat de verdenkingen precies inhouden. "Maar er kan gedacht worden aan kartelvorming of prijsafspraken.'' Sinds 1 oktober 2007 heeft de NMa de bevoegdheid zelf een boete op te leggen, wanneer zegels zijn verbroken. Voorheen kon de NMa aangifte doen bij de politie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!