Winkelcentra Europa blijven groeien

In Europa zal in 2008 een recordhoeveelheid van vijftien miljoen vierkante meter nieuwe winkelcentrumvloeroppervlakte worden opgeleverd. Het grootste gedeelte ervan wordt grealiseerd in de landen Turkije, Rusland en Oekraïne. Dit staat een het rapport van de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Voor het bedrijf is dit het hoogste jaarlijkse cijfer sinds het in 1965 begon met het monitoren van de groei van winkelcentra in Europa.

De opkomende markten van Rusland, Oekraïne en Turkije zijn samen goed voor 58 procent van de winkelcentrumvloeroppervlakte die tussen juli 2008 en eind 2009 wordt opgeleverd. Met een winkelcentrumvloeroppervlakte van 349,2 vierkante meter per duizend inwoners staat Nederland op de derde plaats van de lijst met gemiddelde beschikbare hoeveelheid winkelcentrum per duizend inwoners in Europa. Baldwin Poolman, Managing Partner van Cushman & Wakefield in Nederland zegt hierover: “Erg veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen is er in Nederland niet meer, dus er wordt vooral gekeken naar uitbreidingen en kwaliteitsverbetering van bestaande centra in plaats van dat er nieuwe winkelcentra worden gebouwd.”

Volgens Poolman heeft de kredietcrisis nauwelijks invloed gehad op de ontwikkeling van winkelcentra in Europa. “Maar naarmate de crisis langer duurt, kan de impact groter worden als ontwikkelaars de komende maanden moeilijker aan financiering kunnen komen. Bovendien zal de crisis invloed hebben op consumentenbestedingen, wat de vraag van retailers naar ruimte in winkelcentra zal beïnvloeden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!