Geen spaarloon voor kerstinkopen

De FNV-oproep om rond Kerstmis het spaarloon vrij te geven is door de politiek met weinig enthousiasme ontvangen. Er is sympathie voor het voorstel, maar verantwoordelijk staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) en de Tweede Kamer vinden het nu niet het juiste moment.

De Jager zei woensdag dat hij bereid is voor- en nadelen te bekijken maar dat er nu "niet direct een aanleiding is om het te doen''. Hij wees erop dat de koopkracht en de consumentenbestedingen op peil zijn. Daarnaast vraagt hij zich af wat de gevolgen zouden zijn voor banken die door de kredietcrisis al in zwaar weer zitten.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) reageerde eerder op de dag positiever op het voorstel van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De FNV-voorzitter vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om het consumentenvertrouwen te herstellen. Met het vrijgekomen spaarloon kunnen de Nederlanders volgens haar gaan consumeren.

Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden opgenomen. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren. In totaal gaat het om ongeveer 4 miljard euro.

De Raad Nederlandse Detailhandel is blij dat de grootste vakbond van Nederland aandacht heeft voor de koopkracht en dat er maatregelen genomen moeten worden om de situatie te verbeteren. De RND stelt 'aangenaam verrast' te zijn en steunt de plannen van de vakbond.Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!