Nederlandse supermarktbaas Brits zakenman 2008

Marc Bolland is in Groot-Brittannië uitgeroepen tot Zakenman van het jaar. De topman van het Britse supermarktconcern Morrissons won de verkiezing, die jaarlijks wordt georganiseerd door The Sunday Times.

De Nederlander, eerder onder meer bestuurder bij bierbrouwer Heineken, heeft illustere voorgangers. Lakshmi Mittal, Steve Jobs (Apple) en Sergey Brin en Larry Page van Google gingen eerder met de prijs aan de haal.

Marc Bolland krijgt de prijs voor zijn prestatie om in twee jaar tijd de winstgevendheid van Morrisson enorm te verbeteren en het marktaandeel aanzienlijk te vergroten. “Toen ik kwam hadden we een operationeel resultaat van 60 miljoen pond op een omzet van 12,5 miljard. Het bedrijf stond onder druk van aandeelhouders en durfkapitalisten. Vorig jaar behaalden we een resultaat van 600 miljoen pond op een omzet van 13,5 miljard. Daarnaast haalden we een miljard van de schuld af.”

De goede prestaties bereikte Bolland op eigenwijze wijze. Hij sneed in de kosten (duizenden manjaren verdwenen zonder gedwongen ontslagen), en investeerde, tegen het advies van financiële specialisten in, in twaalf eigen fabrieken. De fabrieken behoorden volgens de deskundigen niet tot de kern van het bedrijf en konden dus wel worden verkocht.

Bolland zag in de fabrieken juist een onderscheidend wapen ten opzichte van concurrenten. “Mensen vinden vers belangrijk. En dat hadden wij. Bij Morrissons kopen we hele oogsten groente en fruit op”, meent Bolland. “Vlees en vis kopen we zelf op de markt. Bij ons komen hele schapen, lammeren en koeien de winkels binnen. Niet in diepvries, maar gekoeld, zodat ze in de winkels ambachtelijk kunnen worden bereid. Je vindt bij ons geen potjes zalm, maar mooie verse. Brood bakken we ook zelf. Binnen 24 uur ligt bij ons de verse producten in de winkel.”

De prestatie van Bolland wordt in Engeland op waarde geschat. Men spreekt daar van een van de grootste ’turnarounds’ in de Britse bedrijfsgeschiedenis. De beleggers waarderen zelfs in deze crisistijd Morrissons. Nog altijd ligt de koers 35 a 40 procent hoger dan toen Bolland aantrad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!