‘IJsland straks eigenaar Britse winkels'

De kans is groot dat de IJslandse overheid binnenkort eigenaar is van enkele Britse winkelketens, als gevolg van de kredietcrisis. Dat schrijft de Financial Times maandag, aldus zakenwebsite Z24.

Het heeft alles te maken met de kredietcrisis, die IJsland extra hard raakte en het land in een diepe recessie stortte. Een derde van de economie - het bankwezen - implodeerde, en sleurde ook IJslands grootste investeringsfonds Baugur mee in zijn val.

Baugur heeft grote schulden maar tevens grote belangen in Britse winkelketens als Karen Millen, Hamleys en Iceland. Nu is mogelijk sprake van een uitruil: de IJslandse overheid neemt schulden van Baugur over, in ruil voor de aandelen in Britse bedrijven.
Britse winkelketens zitten door de recessie verlegen om geld. Veel Britse retailers verkeren in zwaar weer door de diepe recessie die Groot-Brittannië getroffen heeft. Voor Woolworths is inmiddels het doek gevallen. Baugur heeft een belang van meer dan tien procent in die keten.

Het voorstel van IJsland zou in principe een welkome geldinjectie kunnen betekenen. Maar er is één probleem: doordat de Britse regering beslag heeft laten leggen op de Britse activiteiten van Landsbanki, kan de IJslandse deal met Baugur niet doorgaan.

Als IJsland een grote groep Britse werkgevers aan zijn kant kan krijgen, die druk gaan uitoefenen op de Britse regering, zal het kleine land die kans vermoedelijk niet laten liggen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!