Modedetailhandel boekt minder omzet in 2008

De modedetailhandel heeft de omzet over heel 2008 met 2,3 procent zien dalen. Ook de schoenenbranche kwam in de min uit: schoenenzaken boekten in 2008 3,7 procent minder omzet dan in 2007. Dat heeft brancheorganisatie Mitex woensdag tijdens een persbijeenkomst bekend gemaakt.

Enorme uitschieters in de omzetontwikkeling kenmerken het jaar 2008 voor de modebranche. Vooral in de eerste zes maanden werden stevige afwijkingen genoteerd ten opzichte van 2007. De schommelingen zwakten in de tweede helft van 2008 wat af. De damesmodebranche is het segment waarin de meeste ondernemers het jaar met positieve resultaten afsloten.

Het jaar 2008 bracht alle segmenten een lagere omzet dan 2007. Het jeanssegment presteerde met een daling van 0,4 procent voor het vijfde jaar op rij als beste. In de herenmode daalde de omzet het meest (-4 procent). Damesmode en bodyfashion beperkten de schade met een lichte omzetdaling tussen de 1,5 procent en 2 procent. Bij baby- en kindermode deed de daling van 3,7 procent de omzetstijging van 2007 teniet.

Opvallend is dat de omzet bij damesmode daalde terwijl de afzet ruim 2 procent steeg. Dit wijst erop dat binnen dit segment het prijswapen is gehanteerd. Bij herenmode daalde de afzet juist harder dan de omzet (bijna 5 procent). De afzetverandering bij jeans was in lijn met de omzetverandering. 

Lees ook: Mitex helpt ondernemers bij verkrijgen krediet

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!