Europese autoverkoop met kwart ingezakt

De verkoop van personenwagens in Europa is in januari met 27 procent ingezakt in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten, ACEA, vrijdag naar buiten heeft gebracht.

In totaal werden 958.517 auto's verkocht, het laagste aantal in twee decennia. De verkoop daalt nu al negen maanden. IJsland boekte de grootste val (88 procent), gevolgd door Letland met een daling van 77 procent. Alleen in Frankrijk en Polen bleef de afname onder de tien procent. In Nederland zakte de verkoop met vijftien procent, aldus ACEA.

In Duitsland, het belangrijkste autoland van Europa, werden ruim veertien procent minder auto's verkocht. In Groot-Brittannië en Italië kwam de daling boven de dertig procent uit. Autoverkopers lijden onder het ingezakte consumentenvertrouwen. Huishoudens stellen daardoor hun bestedingen aan dure goederen uit. Ook zoeken zij door de economische neergang meer naar goedkope tweedehandsauto's.

Bovag vreest dat door de teruggevallen verkoop duizenden banen verloren gaan in de Nederlandse autobranche. De belangenvereniging riep het kabinet vorige week op maatregelen te treffen om de verkoop te stimuleren. In andere Europese landen, waaronder Frankrijk, zijn al maatregelen van kracht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!