Omzet detailhandel krimpt fors

De detailhandel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 4,8 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Dat heeft het CBS vrijdag bekend gemaakt.

Het volume kromp met 5,3 procent, de prijzen stegen met 0,5 procent. De omzetontwikkeling werd beïnvloed door een minder gunstige samenstelling van het aantal koopdagen in 2009. Na correctie hiervoor komt de omzetdaling op ongeveer drie procent uit. Vooral bij de non foodwinkels was in het eerste kwartaal van 2009 een afname van de omzet te zien.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen bleef in het eerste kwartaal van dit jaar vrijwel gelijk aan die in hetzelfde kwartaal van 2008. Het volume kromp, terwijl de prijzen stegen. Binnen de foodwinkels hadden de supermarkten een omzetgroei van bijna twee procent.

De winkels in de non-foodsector zagen hun omzet in het eerste kwartaal met bijna zeven procent afnemen ten opzichte van een jaar eerder. Binnen deze sector kenden de winkels in woninginrichtingartikelen, consumentenelektronica en doe-het-zelfartikelen de sterkste afname van de omzet. De tankstations hadden met een daling van bijna twaalf procent de grootste omzetafname binnen de detailhandel. Deze afname kwam vooral tot stand door een daling van de brandstofprijzen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!