Koopkracht steeg in 2007 met 2,8 procent

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2007 gemiddeld met 2,8 procent gestegen. Er zijn echter grote verschillen tussen bevolkingsgroepen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Central bureau voor de Statistiek.

Zo steeg voor ruim achttien procent van de bevolking de koopkracht met vijftien procent of meer, maar kreeg tegelijkertijd bijna negen procent te maken met een daling van meer dan vijftien procent.

Grote veranderingen in koopkracht ontstaan vooral door verandering van de arbeidsmarktpositie. Tot de groep met een forse koopkrachtverbetering behoren bijvoorbeeld bijstandsontvangers die in 2007 werk vonden. Door die stap gingen zij er gemiddeld zo’n zeventien procent op vooruit. Degenen die in 2007 van de bijstand afhankelijk bleven, zagen hun koopkracht met slechts 1,5 procent stijgen.

Ook als de arbeidsmarktpositie niet wijzigt, kan het inkomen van jaar op jaar sterk veranderen. Veel zelfstandigen, bijvoorbeeld, ondervinden jaarlijks grote veranderingen in hun koopkracht, doordat hun bedrijfsresultaat van jaar op jaar schommelt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!