PIN verdwijnt na deal banken en winkeliers

Nederlandse banken schakelen over op internationale systemen voor pinbetalingen. Dit volgt uit een akkoord dat de banken hebben gesloten met winkeliers over het afschaffen van het zeer goedkope, alleen in Nederland werkende systeem met de merknaam PIN, zo berichtte het Financieele Dagblad zaterdag. Met de overeenkomst komt een einde aan een jarenlange strijd tussen winkeliers en banken.

De detailhandel vreest veel hogere tarieven als internationale concerns het pinnen overnemen. Het Nederlandse PIN, opgezet door de banken, is een van de goedkoopste betaalsystemen in Europa. Banken willen echter overschakelen op een internationaal betaalproduct. Detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kondigen aan dat de banken in ruil voor het schrappen van PIN hun tarieven de komende vijf jaar bevriezen op het huidige niveau.

Het akkoord stelt de winkeliers gerust. "Internationale systemen zijn doorgaans veel duurder dan PIN. Maar als we dat goed kunnen afgrendelen, is het voornaamste probleem weg", aldus Henk van den Broek, voorzitter van de Stuurgroep Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland. Een principeakkoord hierover ligt ter goedkeuring bij toezichthouder NMa. Die spreekt zich er binnenkort over uit, denkt Van den Broek.

Vorig jaar is 1,75 miljard keer betaald met een pinpas. In de toekomst kunnen consumenten op de gebruikelijke manier blijven pinnen, maar gaat de afwikkeling niet via het Nederlandse systeem. De markt zal worden verdeeld tussen twee grote internationale spelers: Visa en MasterCard. De ondergang van PIN hangt samen met de opkomst van een Europees in plaats van nationaal betalingsverkeer, en ook met het vervangen van de magneetstrip op de betaalpas door een veiliger geachte chip.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!