Hästens overhoop met Nederlandse dealers

Het rommelt tussen de Zweedse beddenfabrikant Hästens en Nederlandse dealers van het merk. De winkeliers verwijten het bedrijf gebrek aan visie en financiële steun, waardoor Nederlandse vestigingen dreigen om te vallen. In korte tijd is het aantal Hästens-winkels in ons land gehalveerd tot zestien, zo bericht de Telegraaf woensdag.

"Het is allemaal begonnen met het faillissement van de Hästens-zaken in het zuiden van het land. De Zweden hebben toen niet ingegrepen, waardoor de bedden voor een habbekrats van de hand werden gedaan. Recent gingen ook de deuren van de beddenzaak van Hästens in Eindhoven op slot. De bedden worden per opbod verkocht op het internet. Daar hebben andere Hästens-vestigingen erg veel last van. Zij worden min of meer gedwongen enorme kortingen te geven op het assortiment, waardoor de marges tot nul zijn gereduceerd. Voor de klant wel heel erg interessant, natuurlijk. Vorig jaar zetten de beddenzaken 34 miljoen om, dat zal dit jaar beduidend minder zijn", aldus een ingewijde.

Jasper Sundh, die vanuit Zweden voor Hästens de Nederlandse markt vertegenwoordigt, zegt in een reactie: "Allemaal de schuld van de crisis. Wij hebben een vrij en open businessmodel. De winkeliers die onze bedden verkopen, zijn geen franchisenemers maar vrije ondernemers. We helpen wel waar nodig, maar zij moeten zelf zorgen voor vet op de botten. Dealers mogen zelf de prijs van de bedden bepalen. Wij geven alleen adviesprijzen."

Volgens de Telegraaf wil Hästens eigenlijk af van de Nederlandse winkels, met uitzondering van de Flagship Store in Leiderdorp. Sundh noemt dat klinkklare onzin. "We willen juist groeien samen met de bestaande winkeliers en zeker niet ten koste van hen. De gaten die zijn gevallen door de recente golf aan faillissementen willen we opvullen. Nederland is een belangrijke markt voor Hästens."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!