Winkel mag toch op zondag open

Door een nieuwe juridische truc mogen de winkels in Amsterdam-Noord op zondag toch open. Eerder zette de voorzieningenrechter een streep door het besluit van het stadsdeel om zichzelf uit te roepen tot toeristisch gebied en zo een permanente winkelzondag af te dwingen, aldus De Telegraaf.

Het stadsdeel Amsterdam-Noord omzeilt de uitspraak van de rechter vandaag door de plaatselijke wet te wijzigen: de zogenoemde 'Verordening Winkeltijden voor het Stadsdeel Amsterdam-Noord' wordt zodanig aangepast dat het stadsdeel als toeristisch gebied door het leven gaat en er dus op zondag gewinkeld mag worden.

Advocatenkantoor Blenheim, dat 61 Noord-Amsterdamse winkeliers bijstaat in hun strijd tegen de zondagopening, spreekt schande van de aanpassing en sleept het stadsdeel volgende week vrijdag opnieuw in kort geding voor de rechter. "Die verordening is onmiskenbaar in strijd met de winkeltijdenwet. Dit is minachting van de rechterlijke macht door de overheid", zegt advocaat mr. Thomas van Vugt.

De winkeltijdensoap lijkt eindeloos. Het begon ooit met de feestdagentruc van supermarkt C1000, die met succes allerlei onbekende internationale feestdagen uit de hoge hoed toverde om op zondag open te mogen zijn. Toen de rechter daar een stokje voor stak, riep het stadsdeel Noord zichzelf via een bestuurlijk besluit uit als toeristisch gebied. Ook dit werd getorpedeerd door de rechter, die oordeelde dat Noord met toerisme niets van doen heeft. Winkeliers kregen een dwangsom opgelegd van vijftienduizend euro voor iedere overtreding van het zondagse winkelverbod.

Dat weerhield de C1000 er niet van om toch de deuren te openen. De boeteteller staat voor de supermarkt inmiddels op 45 duizend euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!