‘Nederland loopt achter met omzethuur’

Nederland loopt internationaal achter als het gaat om omzethuur. Dat hebben diverse vastgoeddeskundigen afgelopen weekend gezegd in Trouw. Het systeem waarbij de hoogte van de huur is gekoppeld aan de hoogte van de omzet is in Europa heel gewoon, maar niet in Nederland.

“Hoog tijd dat te veranderen”, zegt Richard Dallinga van makelaar Jones Lang LaSalle, leider in de wereldwijde winkelmarkt, tegen de ochtendkrant. “We houden elkaar al jaren in een wurggreep. Elke keer als het economisch meezit, willen vastgoedbezitters omzethuur invoeren en elke keer als het slecht gaat, hoor je de retailers erover beginnen.” Volgens Dallinga is dreigende leegstand er de oorzaak van dat juist verhuurders nu bereid zijn een variabel huursysteem in te voeren.

Volgens grote internationale spelers in Nederland, zoals Jones Lang LaSalle, VastNed en Corio, heeft omzethuur als voordeel dat zowel de eigenaar als de ondernemer belang hebben bij een hoge omzet. Een argument van vastgoedbedrijven tegen omzethuur was altijd dat ondernemers mogelijk een lagere omzet op zouden geven. Dit argument is volgens kenners van tafel omdat kassasystemen tegenwoordig gekoppeld zijn aan inkoopgegevens, waardoor sjoemelen moeilijker is.

“Omzethuur is met name handig in winkelcentra waar meerdere partijen opereren”, aldus Francine Zijlstra, directeur strategie en acquisitie van Corio’s Europese winkelbestand. Zijlstra is groot voorstander van omzethuur, onder meer omdat het gunstig kan uitpakken crisistijd. “Zodra je beschikt over de omzetgegevens van die meubelzaken, kun je ingrijpen als het slecht gaat. Het is niet zo dat wij in Villa Arena (waar Corio gaat experimenteren met omzethuur) op de stoel van de ondernemer willen gaan zitten”, zegt ze. “Wat we wel kunnen doen, is samen nadenken over een marketingcampagne.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!