‘Wonen boven winkels blijft lastig’

Een flink aantal vierkante meters woonruimte boven winkels in Amsterdam wordt bij lange na niet benut. Pogingen die winkelpanden daar geschikt voor te maken, hebben nauwelijks succes. Dat meldt dagblad Het Parool. Het gaat om verdiepingen waar duizenden woningen in kunnen komen.

Een recente inventarisatie toont aan dat er alleen al in de Kalverstraat en de Nieuwendijk zevenhonderd woningen bij kunnen komen. En de mogelijkheden reiken veel verder. Elders in het centrum, zoals op het Damrak en het Rokin, staan ook talloze verdiepingen leeg. “Zeker als ook wordt gekeken naar leegstaande kantoren in dat gebied. Dan zou het potentieel kunnen verdrievoudigen”, aldus onderzoeker Frans Steffens.

Lang woonden nagenoeg alle winkeliers boven hun winkel. Maar de laatste decennia kwam daar verandering in. De meeste winkelpanden zijn tegenwoordig eigendom van vastgoedbeleggers, die alleen oog hebben voor de begane grond. “Voor winkelruimte kunnen zij onnoemelijk veel meer vragen dan voor woonruimte”, aldus Toon van der Pas van de vereniging Wonen Boven Winkels Nederland. “Die verdiepingen staan daarom meestal leeg. Trappen naar boven worden zelfs gesloopt als daar enkele vierkante meters extra winkelruimte mee te winnen zijn.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!