Payter trekt de stekker uit een proef met betalen via de mobiele telefoon in Rotterdam. Dit meldt Webwereld op zijn website.
De proef, met 1400 gebruikers en ruim honderd acceptanten in Rotterdam, stopt per 1 december. De gebruikers mogen de door Payter beschikbaar gestelde mobiele telefoon houden. Apparatuur die Payter aan winkeliers heeft gegeven zal worden ontkoppeld en opgehaald.
Tsjings, het aan het betaalsysteem gekoppelde spaarprogramma stopt ook. De door de deelnemers gespaarde punten komen te vervallen. In plaats hiervan maakt Payter 2500 euro over naar een goed doel.
Payter meldt dat er 'onvoldoende schaal' is om de huidige diensten verder uit te bouwen. "Het uitrollen van de dienst op grote schaal, is een belangrijke voorwaarde voor succes. Payter gaat nieuwe samenwerkingsverbanden met gerenommeerde partijen aan om dit te bewerkstelligen. Deze zijn volop in ontwikkeling, maar kunnen op korte termijn niet de benodigde schaalgrootte bieden. Dit heeft er toe geleid dat wij de beslissing hebben genomen om de dienstverlening in Rotterdam te stoppen."
Het bedrijf begon in 2007 een betaalproef met mobiele telefoons met near field communication (nfc)-chips. Deelnemers kregen een mobiele telefoon van Payter die ze konden opwaarderen met betaaltegoed. Verschillende winkels en parkeergarage Q-Park op het Beursplein werden uitgerust met apparatuur om nfc-betalingen mogelijk te maken.
Niet alle winkeliers ontvingen Payter met open armen, dus bleef het aantal betaalplekken beperkt tot ruim honderd. Dit tot frustratie van Payter. Om het gebruikersaantal te vergroten werd ook een tussenoplossing bedacht: een sticker met NFC-chip voor op mobieltjes.
Betalen via mobiele betalen wordt al jaren een grootse toekomst toegedicht, maar wil vooralsnog niet van de grond komen. Zolang er geen eenduidige standaard is durven winkeliers de stap nog niet te maken. Naast Payter schroefde rivaal Rabo Mobiel zijn ambities afgelopen april drastisch terug en schrapte het banen.
Payter stopt mobiel betalen in Rotterdam
Gepubliceerd op 5 november 2009 om 00:00
Reacties 0