Halvering aantal videotheken

Het houdt maar niet op met het slechte nieuws uit de videotheekbranche. De branche gaat al jaren zwaar gebukt onder de groeiende illegale downloads en de macht van ‘conservatieve’ bioscopen en filmstudio’s. Uit een rondgang van nieuwssite NUzakelijk.nl langs de ketens blijkt dat het aantal videoverhuurders de afgelopen vier jaar bijna is gehalveerd. De videotheken gaan de strijd nu aanbinden met online portals, settopboxen en snacks.

Niet alleen het illegale filmaanbod op internet dreigt ervoor te zorgen dat de videotheek uit het straatbeeld verdwijnt. "Illegale dvd's zijn mogelijk een nog groter probleem", stelt Co Mast, directeur van Entertainment Retail Group (ERG), het moederbedrijf van onder meer de ketens Videoland en Movie Max.

In talloze kantines en sportclubs worden dagelijks films verhandeld. Mast noemt het ‘net geld drukken’, zo makkelijk en relatief straffeloos is de namaakindustrie volgens hem. "Je perst een dvd van zeventig cent en verkoopt die voor tien euro, tel uit je winst." Hij wijst met de beschuldigende vinger naar filmstudio's en bioscopen die er gezamenlijk voor zorgen dat een film pas maanden nadat die in de bioscoop heeft gedraaid op dvd of op internet te kijken is.

Bij Entertainment Retail Group krimpt het aantal winkels elk jaar met tien procent. Drie jaar geleden bestond het concern nog uit zeshonderd franchise-ondernemers, momenteel zijn daar nog 450 van over. "We lopen nog steeds terug", bevestigt Mast de malaise.

De opkomst van internet kost ook videoketen Ster veel geld. "De afgelopen drie jaar zo'n dertig procent van de filmomzet", zegt directeur Frans van der Houwen. Het aantal Ster-vestigingen liep in die periode terug van 72 naar vijftig winkels. “We moeten concurreren met 'gratis'”, zegt hij over online piraterij. "We bouwen onze vestigingen nu om tot entertainmentwinkels."

Jeroen Geurtsen, directeur van Filmclub en daarnaast eigenaar van een videotheek in IJsselstein, zag met lede ogen hoe het aantal Filmclub-winkels vanaf 2001 halveerde van 180 naar negentig stuks. "Illegaal downloaden is de verkrachting van de entertainmentbranche", zegt hij. “Film is nog nooit zo populair geweest, maar de consument went er langzamerhand aan dat men niet meer hoeft te betalen.”

Lees ook: Videotheekbranche in zwaar weer en Videotheken steeds vaker avondwinkel

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!