Gemeenten vrezen claims door zondagswet

Gemeenten kijken met vrees uit naar het besluit van de Eerste Kamer over de wetswijziging voor koopzondagen. Stemt de kamer in, dan verwachten de lokale overheden te worden overspoeld met schadeclaims van grootwinkelbedrijven.

“Er zijn allerlei afspraken met winkeliers gemaakt. Leden bellen en schrijven hierover. Onze specialisten concluderen dat de wetswijziging geen stand houdt voor de rechter. Gemeenten komen hun afspraken dan op onwettige grond niet na”, stelt VNG-woordvoerder Gjalt Rameijer in De Telegraaf.

De voorstellen binden gemeenten aan maximaal twaalf koopzondagen en beperken toeristische winkelgebieden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meent dat de nieuwe voorstellen ook niet houdbaar zijn in het licht van de Europese wetgeving.

Naast de schadeclaims zou de invoering van de nieuwe regels miljoenen euro’s gemeenschapsgeld kosten, stelt Rameijer. “Allerlei besluiten moeten worden herzien. Dat kost per gemeente als snel duizenden euro’s en er zijn 430 gemeenten, dus ga maar na.”

Het kabinet wil met de nieuwe Winkeltijdenwet voorkomen dat gemeenten het toeristisch regime als dekmantel voor zondagopenstelling gebruiken. De Raad Nederlandse Detailhandel heeft eerder al laten weten de aanpak van de extra koopzondagen voor de rechter te willen uitvechten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!