Kleine retailer met uitsterven bedreigd

Kleine zelfstandige winkeliers dreigen in rap tempo te verdwijnen uit de drukste winkelstraten van ons land. Corio, een van de grootste Europese vastgoedbeleggers, slaat daarover alarm in het Algemeen Dagblad. Als er niet snel wordt ingegrepen, is er volgens Corio over tien jaar geen kleine retailer meer te vinden op A-locaties. 

De afname van het aantal kleine zelfstandigen is veel zorgwekkender dan gedacht, meldt Corio. Het vastgoedconcern haalt het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne aan als voorbeeld. “In het belangrijkste winkelgebied van Utrecht is nog maar één procent in gebruik bij zelfstandige ondernemers.”

Corio vindt het van groot belang dat de kleine formules de winkelstraten in deze gebieden blijven bevolken. Corio-bestuursvoorzitter Van Haaren presenteert vandaag een plan om een einde te maken aan de eenheidsworst die in de binnensteden regeert.

Zo pleit Corio voor aanpassing van de wet die het sinds de jaren zestig mogelijk maakt dat winkeliers hun huurcontract doorverkopen, zonder toestemming van de verhuurder. “Hierdoor is er nauwelijks grip op het winkelaanbod. Alleen een wetswijziging kan ervoor zorgen dat er weer balans komt tussen zelfstandige winkeliers en winkelketens.”

Detailhandel Nederland bestempelt het signaal van Corio met ‘sympathiek’, maar is van mening dat veel kleine zelfstandige winkeliers verdwijnen doordat zij de hoge huren niet kunnen betalen. “Corio zou zelf iets aan die hoge huren moeten doen als het kleine ondernemers echt wil behouden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!