Bijlmer krijgt tijdelijk eigen euro

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost krijgt de komende drie maanden zijn eigen munteenheid. De zogeheten Bijlmereuro is een standaard eurobiljet voorzien van een sticker met chip. De retailer scant de biljetten bij ontvangst en zo kan worden gevolgd welke route die euro in de buurt aflegt.

De stickers zijn vanaf 8 juli verkrijgbaar bij de zogenoemde Bijlmer Euro Bank, die mobiel is en door de wijk rijdt. De chip is te verwijderen en bevat geen persoonsgegevens.

Het project komt uit de koker van de Britse kunstenaar Christian Nold, die hiervoor opdracht kreeg van Imagine IC, een bedrijf dat tentoonstellingen en debatten houdt over het leven in de stad. Deze organisatie uit Zuidoost krijgt voor het project geld van onder meer gemeente Amsterdam,het stadsdeel en het ministerie van OC&W. Met het betaalmiddel wil Imagine IC een alternatieve plattegrond van de Bijlmer maken.

“Op de plattegrond is te zien welke route een biljet aflegt, hoe vaak de euro van een Turkse groenteboer naar de boekenzaak of naar de fietsenwinkel gaat”, aldus Marlous Willemsen van Imagine IC. Het project moet duidelijk maken in hoeverre de klantenbestanden van deze winkels elkaar overlappen. Om inwoners van het stadsdeel te stimuleren de Bijlmereuro’s in de buurt uit te geven, leveren deze euro’s korting op bij winkels die deelnemen aan het project.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!