Vrijwilligers runnen supermarkt

De enige supermarkt in het Brabantse Sterksel wordt gerund door één betaalde kracht en 59 vrijwilligers. Nadat de bakker, de telefooncel, het Wit-Gele Kruis, het PTT-kantoor en de kruidenier een voor een verdwenen uit het dorp hadden de ruim 1300 inwoners geen plek meer om hun boodschappen te halen.

"Nadat zelfs de kruidenier in 2002 zijn deuren moest sluiten is er besloten om de koppen eens bij elkaar te steken, want een dorp zonder winkel gaat dood", zo vertelt Ton van der Togt, inwoner van Sterksel. "Toen is er besloten dat we het gewoon zelf zouden gaan doen."

Onder leiding van de Katholieke Vrouwen Organisatie is toen een coöperatie opgericht. Een kleine 200 inwoners van het Brabantse dorp legden minimaal vijftig euro in, waarmee ze een startkapitaal van 15 duizend euro vergaarden. Ook de provincie en de Rabobank besloten 15 duizend euro in de supermarkt te pompen. Daar bovenop leende de bank 90 duizend euro uit, waardoor er een kleine supermarkt gestart kon worden.

Momenteel bestaat de winkel onder de vlag van Attent, een formulenaam van Spar. Zij leveren wel de producten, maar geen personeel. "Dat zijn de Sterkselnaren zelf", aldus Van der Togt, penningmeester van de coöperatie. De enige betaalde kracht is de bedrijfsleider, de overige 59 werknemers zijn vrijwilligers. En ondanks dat het soms de nodige moeite kost het rooster te vullen lukt het altijd.

Volgens de penningmeester draait de winkel quitte, en wordt er dus geen winst gemaakt. Toch wordt er flink geinvesteerd. Door een financiële injectie van de provincie zal er na de zomer een nieuwe supermarkt gebouwd worden, liefst drie keer zo groot als de huidige. "Dan kunnen we bijvoorbeeld niet één, maar twee merken pindakaas verkopen", aldus Van der Togt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!