Brood wordt steeds duurder
Gepubliceerd op 28 oktober 2010 om 00:00
“Doordat in de bakkerijsector met name wordt gewerkt met jaarcontracten, voelen bedrijven hogere grondstoffenprijzen met enige vertraging in hun portemonnee”, zegt Baas. Het hangt van de prijsonderhandelingen met supermarkten af hoeveel de consument daarvan gaat merken. Met de prijsconcurrentie tussen supermarkten in het achterhoofd verwacht Baas dat die terughoudend zullen zijn met prijsverhogingen. “Vooral nu de koopkracht van hun klanten onder druk staat.”
Volgens Henk-Jan van Maanen, directeur van een keten bakkerijwinkels, zal de prijsstijging bij ambachtelijke bakkers beperkt blijven tot zo’n twee procent. “De grondstoffen bepalen voor een derde de kostprijs van het brood van de warme bakker”, aldus de directeur. Een deel van de prijsstijgingen schrijft Van Maanen toe aan veranderingen in het Europese landbouwbeleid: “We zijn veel meer afhankelijk geworden van prijzen op de wereldmarkt.”
Reacties 0