Aardappelen fors duurder

Aardappelen worden duurder door de mislukte oogst in Rusland en Oost-Europa. Dit schrijft de Telegraaf. De prijs van piepers is inmiddels bijna drie keer zo hoog geworden. Volgens een woordvoerder van landbouworganisatie LTO is de markt 'op hol geslagen’ door de vraag naar Nederlandse aardappelen. In Duitsland vreest men zelfs voor een aardappeltekort.

De prijsverhoging werkt volgens LTO wel langzamer door op diepvriesproducten zoals ingevroren friet. Dat komt doordat voor de helft van de oogst meestal van tevoren een prijs is afgesproken. Pas bij de andere helft gaan de hogere prijzen gelden. Aardappelboeren zijn volgens Jaap Haanstra, voorzitter van de werkgroep aardappelen van LTO te spreken over de prijsstijging. "Zij hebben jaren onder de kostprijs geleverd. Dan is dit een mooie meevaller."

Een voorraad aardappels aanleggen heeft volgens Haanstra weinig zin voor de consument, omdat ze snel kiemen en oneetbaar worden. "Wij bewaren de aardappels in een donkere ruimte bij een temperatuur van vijf tot zeven graden en gebruiken kiemremmers. Die zijn voor consumenten niet zomaar te krijgen." Haanstra benadrukt dat het uiteindelijke effect voor de consument meevalt. "Een Nederlander eet gemiddeld zeventig kilo aardappels per jaar. Een verhoging van de benzineprijs heeft meer effect op de portemonnee."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!