Belgische winkeldief pas bij derde keer vervolgd

Het Belgische dievengilde kan met een gerust hart twee winkeldiefstallen plegen. Pas bij een derde keer gesnapt te worden wordt de dief vervolgd door justitie.

De overheid en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) kwamen dit overeen. Reden hiervoor is dat de parketten te druk zijn. De buit bij winkeldiefstal is ook vaak te klein om de dader flink te straffen, meldt de Gazet van Antwerpen.

Winkeldiefstal kost de Belgische detailhandel jaarlijks zo’n 842 miljoen euro. In Nederland is dat ongeveer een miljard euro.

Een winkelier die een dief betrapt kan een aangifteformulier invullen en dit opsturen naar een gegevensbank. Bij de eerste en tweede diefstal door dezelfde dader kan de winkelier twintig euro eisen voor de gemaakte kosten. Betaalt de dief, dan belooft de winkelier af te zien van verdere stappen. Pas bij een derde diefstal door dezelfde dader wordt het dossier doorgestuurd naar het parket. Het gerecht moet er dan snel gevolg aan geven.

Als een bestolen winkelier toch direct een klacht wil indienen bij de politie, dan kan dat nog altijd. Het is dan aan justitie om te beslissen wat er mee gebeurt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!