Unilever-topman wil aanpak voedselspeculatie

Unilever-bestuursvoorzitter Paul Polman ziet de stijging van de voedselprijzen en speculatie op de voedselmarkten als grote bedreiging. Hij laat in een interview met The Sunday Telegraph weten dat hij het handelen van speculanten bij de Europese Commissie aan de orde heeft gesteld.

Polman denkt dat de prijsstijgingen van de laatste jaren speculanten naar de markt hebben getrokken die vooral uit zijn op kortetermijnwinsten ten koste van de consument. De topman is van mening dat speculanten gedwongen moeten worden om hun posities te openbaren. Hij heeft hierover contact gehad met eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt).

Daarnaast pleit Polman voor het opheffen van Europese landbouwsubsidies. Deze subsidies maken het voedselproducenten in armere landen moeilijk om te concurreren. Ook zou duurzame landbouw meer gestimuleerd moeten worden om de voedselproductie te laten toenemen.

Onder leiding van Polman wil Unilever meer investeerders voor de lange termijn aantrekken en kortetermijnbeleggers, zoals hedgefunds, ontmoedigen geld in het bedrijf te steken. Om deze reden is Unilever gestopt met het publiceren van kwartaalresultaten. "Ik heb geen kritiek op hedgefunds, ze hebben ongetwijfeld een rol te spelen. Maar ze hebben mogelijk geen rol bij bedrijven zoals het onze", aldus Polman, die daar aan toevoegt dat het bedrijf het afgelopen jaar meer aandeelhouders heeft gekregen die de langetermijnstrategie ondersteunen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!