IKEA beticht van belastingontduiking

Meubelketen IKEA wordt geleid door een geheime stichting in Liechtenstein. Aan het hoofd van die stichting staat IKEA-oprichter Ingvar Kamprad, die via een constructie belastingen ontduikt. Dat beweren onderzoeksjournalisten van de Zweedse nationale omroep SVT en de regionale krant Smalandsposten woensdag.

Met een ingewikkelde financiële constructie via diverse landen waar verschillende bedrijven en stichtingen zijn opgezet zou Kamprad volgens de Zweedse onderzoeksjournalisten jaarlijks circa 800 miljoen euro aan belasting minder betalen voor de inkomsten die de IKEA-vestigingen in 38 landen genereren.

Het Zweedse persbureau TT ontving woensdag een e-mail van Ingvar Kamprad, waarin de oprichter toegeeft dat Interogo Foundation de werkelijke eigenaar is van IKEA. “De stichting heeft als enige doel financiële overleving van IKEA op de langere termijn te garanderen.”

Het geld van de stichting zou volgens Kamprad onder meer worden geleend aan delen van de keten of handelaren die leveren aan IKEA en steun nodig hebben. “Interogo Foundation wordt bestuurd door mijn familie en beheerd door een raad die uitsluitend uit externe leden bestaat'', schrijft Kamprad in zijn e-mail.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!