Inzameling gloeilampen in winkels kan beter

De inzameling van afgedankte spaarlampen via winkels is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van Stichting LightRec Nederland. Gespecialiseerde lampenwinkels houden zich beter aan hun wettelijke verplichting om oude spaarlampen in te nemen bij aankoop van een nieuwe, dan supermarkten, warenhuizen of bouwmarkten.

In slechts de helft van de gevallen wordt de oude spaarlamp ingenomen bij aankoop van een nieuwe, zo blijkt uit het onderzoek. Tevens hebben maar weinig winkelmedewerkers kennis van het inzamelingsdoel of goede alternatieven voor de gloeilamp. Een slechte ontwikkeling, volgens LightRec, want spaarlampen behoren tot het klein chemisch afval en kunnen door deze apart in te zamelen voor meer dan negentig procent gerecycled worden.

Volgens Jeroen Bartels, directeur van de stichting, is de inzameling dus van groot belang. “De winkel is een belangrijke schakel in het inzamelsysteem. Het is voor de consument eenvoudig en toegankelijk daar zijn oude lamp in te leveren”, aldus Bartels. "De winkels die het wel goed doen zijn herkenbaar als partner van Wecycle. En dat moeten er steeds meer worden.”

LightRec zal het onderzoek komend jaar herhalen om te zien of er vorderingen zijn. Daarnaast zal de stichting de retailers aanbieden te helpen bij het opzetten van inzamelsystemen om daarmee de inzameling van oude lampen via deze locaties te verbeteren.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!