Gemeente weert webshop wegens bestemmingsplan

De webwinkel Fietsenshop is door de gemeente Abcoude voor de rechter gedaagd. De online fietsenzaak wordt vanuit huis gerund, wat volgens de gemeente niet binnen het bestemmingsplan past. Thuiswinkel.org denkt dat duizenden startende en kleine webwinkels geraakt kunnen worden door de uitspraak, zo schrijft nieuwssite Nu.nl.

“We zijn al vijf jaar bezig met de webwinkel, maar sinds 2008 hebben we een conflict met de gemeente. Zij wil geen detailhandel in onze straat, maar er zitten hier al meer bedrijven", aldus Angelique Hoogenhoud die de webwinkel met haar echtgenoot runt. "Daarnaast is er bezwaar tegen het verkeer dat we aantrekken, maar volgens onze telling is dat 0,02 procent van het verkeer dat hier rijdt.” 

In hun bestemmingsplan maken gemeenten onderscheid tussen detail- en groothandel. Detailhandel mag zich niet vestigen in wijken met een woonbestemming en op een bedrijventerrein gereserveerd voor groothandel. "Webwinkels vallen daarmee tussen wal en schip", aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Zij zijn immers een bedrijf, maar ze zijn ook detailhandel. Ze mogen zich vaak niet vestigen op een bedrijventerrein. Tegelijkertijd moeten ze zich vestigen in daarvoor aangewezen winkelstraten, terwijl ze helemaal geen klassieke stenen winkel zijn.”

De zaak ligt inmiddels bij de Raad van State die binnen zes weken uitspraak doet. Thuiswinkel.org wil dat gemeenten rekening houden met webwinkels.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!