Koopkracht Groningers in top vijf Europa

Inwoners van de stad Groningen behoren tot de koopkrachtigste van Europa. De Groningers staan op plaats vier in een overzicht van het Europese statistiekbureau Eurostat. De lijst is gebaseerd op de zogenoemde ‘koopkrachtstandaard’ in 2008, meldt het persbureau ANP.

De koopkracht in Groningen bedraagt 198 procent van het Europees gemiddelde. De koopkrachtstandaard, ook wel levensstandaard genoemd, is het bruto binnenlands product per inwoner, waarbij rekening gehouden wordt met de hoogte van de prijzen in de betreffende regio.

Aanvoerder van de ranglijst is het centrum van Londen met 343 procent; Luxemburg en Brussel volgen op respectievelijk plaats twee en drie. Hamburg en Praag staan op de vijfde en zesde positie. In de top twintig zijn verder de Nederlandse regio's Utrecht en Noord-Holland te vinden.

De laagste koopkracht is te vinden in regio's in Bulgarije en Roemenië. In het Bulgaarse Severozapaden blijft de levensstandaard steken op 28 procent van het Europees gemiddelde. In totaal komen 64 gebieden niet boven de 75 procent van het gemiddelde uit.

De levensstandaard in sommige regio's wordt beïnvloed door forensen, meldt het statistiekbureau. Hierdoor wordt de productie opgevoerd tot een niveau dat niet door de inwoners alleen kan worden bereikt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!