IKEA staakt Russische uitbreiding om corruptie

De Zweedse woonwinkelketen IKEA gaat geen nieuwe warenhuizen bouwen buiten de Russische hoofdstad Moskou. Het retailconcern pakt zijn uitbreidingsplannen in het land pas weer op als het toestemming krijgt om twee vestigingen in de centraal gelegen steden Samara en Ufa te openen. Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag.

De opening van de twee IKEA-winkels wordt al lange tijd tegengehouden door lokale autoriteiten. Reden van de tegenwerking is de weigering van het Zweedse winkelbedrijf veiligheidsinspecteurs steekpenningen te betalen, zo stelt het Russische anticorruptiecomité.

IKEA stelt een zero-tolerance beleid te hebben als het gaat om corruptie. In 2009 ging het winkelbedrijf echter de fout in. Managers betaalden steekpenningen, ‘gerelateerd aan de energievoorziening van winkelcentra van de keten in Sint Petersburg’. De affaire kostte twee directeuren hun baan. Afgelopen december gaf Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen IKEA, toe dat zijn bedrijf in de fout was gegaan. “We waren van onze koers afgedwaald. Hoe schokkend en vreselijk het ook is om toe te geven”, betuigde Kamprad spijt. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!