'Social media strategie verhoogt merkwaarde'

Een goede social media strategie kan de merkwaarde van een onderneming aanzienlijk verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van NIBAA Institute Utrecht. Een voorwaarde is dat de social media strategie in lijn moet worden gebracht met de bestaande bedrijfsstrategie. Volgens NIBAA dient de social media met een langetermijnvisie benaderd te worden en structureel ingebed te worden in alle bedrijfsprocessen.

Starbucks zou hier een goed voorbeeld van zijn. De Amerikaanse koffieketen gaf zijn imago vorig jaar een flinke ‘boost’ door de inzet van diverse social media, maar werd vervolgens hard met de neus op de feiten gedrukt toen de nieuwe Interbrand lijst uitkwam. Er werd vrijwel geen financiële waarde toegevoegd aan het merk. De reden hiervan was dat de online gedane beloftes aan de klant intern niet waargemaakt konden worden.

Een andere voorwaarde voor succes is dat de branche waarin men actief is, social media als belangrijk ervaart. Daarom scoren eBay, Google en Apple hoog op ‘social media presence’ (in internationale waarderingslijsten). Deze branches zouden niet kunnen bestaan zonder social media en internet, omdat hun merkwaarde voor een groot deel hierdoor wordt bepaald. Desondanks blijft ‘online presence’ voor elke organisatie belangrijk. Interbrand heeft dit dan ook onlangs opgenomen als ‘nieuw’ criterium in haar waarderingsmethode van de meest sterke merken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!