Winkeldief betaalt boete aan winkelier

Wie betrapt wordt op winkeldiefstal kan voortaan in het hele land rekenen op een boete van minimaal 151 euro. Positieve resultaten in de pilot ‘Afrekenen met winkeldieven’ hebben de landelijke invoering van de HBD-regeling bespoedigd. Vanaf nu kan iedere winkelier een winkeldief die wordt betrapt een eis tot schadevergoeding opleggen.

Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, is enthousiast over de snelle landelijke invoering. “Het is een forse stap voorwaarts in de strijd tegen winkeldiefstal. De pilots maken duidelijk dat de regeling bijzonder preventief werkt en het aantal winkeldiefstallen fors terugloopt.”
Wanneer een ondernemer in het verleden een winkeldief aanhield volgde uitsluitend een strafrechtelijk traject. Nu komt daar een civielrechtelijke procedure bij. Kaptein: “Een ondernemer die zich heeft aangemeld voor ‘Afrekenen met winkeldieven’ vult als hij iemand op heterdaad betrapt het landelijk aangifteformulier in. Daarmee legt hij de winkeldief een civielrechtelijke boete van 151 euro op.

De rechter heeft bepaald dat dit een redelijke vergoeding is voor het oponthoud en de overlast. De aangifte en de afhandeling van de winkeldiefstal kost de winkelier tijd, daarom heeft hij conform artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek recht op schadevergoeding. Ook de kosten van directe schade, bijvoorbeeld door het verwijderen van beveiligingslabels of het vernielen van verpakkingen, kunnen in de claim worden meegenomen.

In het aprilnummer van RetailTrends, dat morgen verschijnt, wordt uitgebreid ingegaan op de landelijke invoering van deze HBD-regeling (pagina 73 t/m 75).

Een jaarabonnement op RetailTrends? Klik hier
U kunt een gratis proefnummer aanvragen via sales@retailtrends.nl

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!