Vaste boekenprijs op losse schroeven

De vaste boekenprijs in ons land staat op losse schroeven door een uitspraak van het Amsterdams gerechtshof. De rechter oordeelde dat kortingssite SplinQ.nl boeken tegen reductie mag blijven aanbieden, aldus De Volkskrant.

Het verdienmodel van SplinQ is als volgt: de site verkoopt een keur aan producten, waaronder boeken, met korting via een zogeheten pay back-constructie. De makers van deze producten wordt geld in rekening gebracht omdat SplinQ 'adverteert'. Dat betekent in de praktijk dat er banners worden geplaatst.

Consumenten die bijvoorbeeld een jas f een boek aanschaffen ontvangen later een deel van het advertentiegeld op hun rekening gestort. Via deze constructie kan SplinQ de boeken van bol.com vier procent goedkoper aanbieden.

Dat zorgt voor gevoeligheden. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) stelt dat de methode in strijd is met de Wet op de vaste boekenprijs. Daarin wordt gesteld dat boekverkopers niet mogen concurreren door af te prijzen. Volgens het hof ligt dit anders. Wat SplinQ met zijn klanten afspreekt gaat de boekenverkoper niets aan, is kort gezegd de redenering.

Volgens het CvdM heeft de uitspraak geen vergaande consequenties. 'Dit geval staat op zichzelf, de vaste boekenprijs blijft gewoon van kracht.'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!