'Winkelcentra lopen leeg'

De oplopende leegstand dreigt complete winkelcentra te verpauperen. Zo is Schiedam, de stad met de hoogste winkelleegstand van Nederland, al zo goed als uitgestorven op winkeldagen.

Professor Cor Molenaar, verbonden aan de School of Management van Erasmus Universiteit, trekt dan ook aan de alarmbel. Hij ziet in andere steden en dorpen dezelfde ontwikkeling als in Schiedam. "Het huidige economische klimaat, de vergrijzing en de opkomst van online winkelen versterken deze ontwikkeling. Het gevolg is dichtgespijkerde winkels", aldus de professor die gisteren zijn boek/studie 'Het einde van winkels?' presenteerde.

Molenaar is van mening dat de leegstand de komende jaren oploopt tot circa acht miljoen vierkante meter. Momenteel bedraagt de leegstand 1,9 miljoen vierkante meter. Met name mode, elektronica en entertainment hebben het zwaar.

Om voor een ommekeer te kunnen zorgen moeten winkeliers volgens Molenaar hun best doen om de klant voor zich te winnen. Ze moeten de klant leren kennen en investeren in personeel, in plaats van ze zien als kostenpost. Een goed voorbeeld hierin is Scotch & Soda. Het personeel van dat modebedrijf is opgeleid tot stylist om de klant van passend advies te voorzien.

Ondanks de sombere boodschap ziet Molenaar ook lichtpunten. Steeds meer winkeliers hebben naast een fysieke winkel ook een webwinkel. "Zij gebruiken internet in de winkel om hun klant beter van dienst te zijn. Daarnaast zie ik in kale nieuwbouwwijken toekomst voor kleine wijkwinkels voor de snelle boodschap en impulsartikelen", aldus Molenaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!