Ugg-oorlog ten einde

Deckers Outdoor Corporation, eigenaar van Ugg Australia, en Emu Australia hebben de vrede getekend. Beide partijen zijn sinds 2004 verwikkeld in diverse rechtzaken om de merkenrechten van de bekende schapenvachtlaarzen. In een persverklaring laten beide partijen weten tot een schikking te zijn gekomen.

Wat de modebedrijven, die beide claimen de schapenwollenlaarzen te mogen produceren, hebben besproken is vertrouwelijk en wordt dus ook niet naar buiten gebracht. Wel wordt verteld dat beide partijen staken met hun rechtzaken. De modebedrijven hebben elkaar de afgelopen jaren meer dan eens dwars gezeten en in januari van dit jaar werd daarom nog verwacht dat de zaken nog wel jaren door zouden gaan.

Deckers, eigenaar van Ugg Australia, registreerde in 1999 de term 'Ugg' als merk in Amerika en startte niet lang daarna met rechtszaken tegen Australische producenten. In Australië werd echter datzelfde jaar besloten dat de termen ‘ugg boots’, ‘ug boots’ en ‘ugh boots’ algemene uitdrukkingen waren voor schapenvachtlaarzen in Australië en Nieuw-Zeeland en dus door iedereen gebruikt mogen worden als aanduiding. Deckers’ merk 'Ugg' kwam in deze twee landen te vervallen, maar bleef in de andere landen bestaan.

De rechter in Los Angelos stond in 2005 wel aan de kant van Deckers en erkende dat 'Ugg' een merknaam is. De rechter baseerde dit vooral op verklaringen uit de schoenenindustrie.

Afgelopen december waagde Deckers opnieuw een poging de term 'Ugg' te claimen in Australië en spande een rechtszaak aan tegen het label Emu Australia. Volgens Deckers maakte Emu zich schuldig aan inbreuk op het merk Ugg, omdat Emu door het gebruik van de naam 'Ugg' en 'Ugg Boots' consumenten misleidt. Ook deze rechter besloot echter dat de naam 'Ugg' vrij gebruikt mag worden in Australië en Nieuw-Zeeland. Emu beweerde hierop dat Deckers het merkrecht 'Ugg' heeft verkregen door het indienen van een valse verklaring.

Emu en Deckers hebben nu besloten hun oorlog te beëindigen. De bedrijven hebben afgesproken elk hun eigen kosten omtrent de rechtszaken te betalen. Emu Australia wordt verkocht in 67 landen en heeft meer dan tienduizend verkooppunten, waarvan 120 in Nederland. Ugg Australia wordt bij retailers in 46 landen verkocht en er zijn twintig Ugg concept stores in Noord Amerika, Europa en Azië.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!