Dirk lanceert vingerafdruksysteem

Het personeel van de Dirk-formules moet zich vanaf volgende maand inklokken door middel van hun vingerafdrukken. Een nieuw apparaat herkent de unieke punten in de vingerafdruk en zet dit om naar een getal. Als dit getal klopt, wordt de werknemer geïdentificeerd en start de werkklok. De leidinggevende kan middels een database vervolgens inzicht krijgen in de arbeidstijd van de personen en de afdeling.

Het systeem bestaat sinds 2001, maar werd niet eerder gebruikt uit angst voor discussie over de privacygevoeligheid bij het opslaan van vingerafdrukken. Vakbond FNV en de ondernemingsraad zagen geen bezwaren in het nieuwe systeem van Dirk. “Het is ook in het belang van de werknemers”, aldus FNV-bestuurder Arie van der Pijl. “Het komt nogal eens voor dat een werknemers op staande voet wordt ontslagen omdat hij voor een collega heeft geklokt. Met dit systeem is dat uitgesloten.”

Volgens Aart van Haren, manager bij Detailconsult is kostenbesparing ook een belangrijke factor voor het invoeren van de vingerafdrukherkenning. “Wij hebben veel flexwerkers. De urenregistratie is tijdrovend en foutgevoelig. Deze prikklok maakt het mogelijk om gewerkte uren automatisch te verwerken.’ Producent BioXS, de pionier van de digitale prikklok in Nederland, verwacht dat snel meerdere grotere bedrijven volgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!