Het overnameproces rondom de supermarktformule C1000 nadert zijn einde. Binnen een paar weken moet duidelijk worden wie de op twee na grootste supermarktformule inlijft. Een buitenkans, meldt De Financiële Telegraaf woensdag in een analyse, ‘want het komt niet vaak voor dat een supermarktketen van een dergelijke omvang in de etalage staat’.
De overnamestrijd draait maar om één ding, marktaandeel. Officieel liggen nog vier partijen op de loer: Sligro, Bain Capital, het Duitse Edeka en Jumbo. Albert Heijn mag niet meebieden, omdat de mededingingsautoriteiten een overname niet zou goedkeuren.
Sperwer, de onderneming achter de PLUS-supers is in principe uit de race, maar het bedrijf werkt aan een nieuw bod, ‘mogelijk met derden’. Enige haast is wel geboden, want meerderheidsaandeelhouder CVC voerde vorige week gesprekken met alle bieders.
Degene die de grootste zak met geld op tafel legt, wordt de nieuwe eigenaar, aldus De Financiële Telegraaf. De vraagprijs zou tussen de achthonderd miljoen en één miljard euro schommelen. Drie jaar terug kocht CVC een belang van 59 procent in C1000, waarmee de formule werd gewaardeerd op 695 miljoen euro.
CVC kan dus niet op eigen houtje opereren. De franchisenemers houden een belang van 28,5 procent, de directie heeft 12,5 procent in handen. Aandelenruil zou de prijs kunnen drukken. Ingewijden stellen dat CVC een lagere prijs accepteert als het de belangen van ondernemers beter dient.
Voor Jumbo staat veel op het spel. Vorig jaar verbond CVC zich aan Jumbo met de oprichting van de inkooporganisatie Bijeen, waarmee Super de Boer, C1000 en Jumbo nauw gingen samenwerken. Mocht C1000 aan een andere partij worden verkocht dan verlaat het de inkoopcombinatie en wordt de inkoopkracht van Jumbo aangetast. Als dat scenario zich voltrekt, dan start Jumbo een prijzenoorlog, aldus een ingewijde. “Als een ander C1000 koopt, dan erodeert diens winst.”
Mocht Sligro de slag winnen, dan zijn er twee opties, schetst De Financiële Telegraaf. Inkopen bij Superunie of bij Bijeen. Sligro, dat de supermarktformule Em-Té exploiteert, zou wel een aantal supermarkten moeten afstoten, ‘maar dat aantal zal beperkt zijn’. Voor de financiering hoeft Sligro niet aan te kloppen bij een bank. Een groot deel van de aankoop kan gefinancierd worden met een aandelenemissie.
Edeka is een gevaarlijke outsider, aldus De Financiële Telegraaf. Het Duitse winkelbedrijf heeft in eigen land twaalfduizend winkels en een omzet van 34 miljard euro. Edeka is kapitaalkrachtig genoeg en biedt een enorm inkoopvoordeel.
‘Overname C1000 een buitenkans’
Gepubliceerd op 23 november 2011 om 00:00
Reacties 0