Veel winkels weigeren spaarlamp

Bij de aanschaf van een nieuwe spaarlamp kunnen consumenten bij veel supermarkten en winkels met huishoudelijke artikelen hun oude spaarlamp niet inleveren. De winkels zijn daar echter wel toe verplicht. Bouwmarkten en woonwinkels houden zich meestal wel aan de regeling. Dat stelt de VROM-Inspectie donderdag na onderzoek.

In totaal werden 165 winkels van achttien ketens gecontroleerd. Supermarkten weigerden het vaakst een spaarlamp, 33 van de vijftig bezochte winkels namen de lamp niet in. Bij de winkels met drogisterij- en huishoudelijke artikelen weigerde ruim de helft de oude spaarlamp. De regeling werd bij bouwmarkten en woonwinkels wel goed nageleefd, op enkele uitzonderingen na.

De afgelopen jaren gingen er in ons land zo’n 14 miljoen spaarlampen over de toonbank, blijkt uit informatie van de inspectie. De kapotte lampen mogen niet in de vuilnisbak, omdat zij kwik bevatten.

De Raad Nederlandse Detailhandel vindt dat producenten en overheid meer moeten doen aan voorlichting. Slechts weinig mensen weten dat een spaarlamp apart moet worden ingeleverd. Winkeliers doen al van alles om de inzameling op poten te zetten. Maar volgens een woordvoerder is het nu eenmaal lastig om personeel dat maar een of twee keer per jaar iemand aan de toonbank krijgt met een kapot lampje, hier goed op te laten inspelen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!