‘Retailers moeten oude lampen innemen’

De Nederlandse overheid moet retailers verplichten oude lampen en armaturen in te nemen voor recycling, ook wanneer klanten geen nieuwe lamp aanschaffen. Dit stelt Stichting LightRec in reactie op de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot recycling van lampen en armaturen.

Alleen winkels met een oppervlakte van vierhonderd vierkante meter of groter die zelf lampen en armaturen verkopen, zijn volgens de Europese regels verplicht om afgedankte lampen in te zamelen. Omdat de Nederlandse detailhandel relatief kleinschalig opereert, voldoet bijna geen enkele winkel aan dit criterium.

In 2018 moet Nederland volgens de Europese regelgeving echter 85 procent van de afgedankte apparaten en lampen recyclen, ruim twee keer meer dan het huidige recyclingspercentage. Om de richtlijn van 85 procent te halen, moet de Nederlandse retail zich hier nu al mee bezighouden, vindt Stichting LightRec.

Ondernemers in bijvoorbeeld winkelcentra zouden als alternatief voor een individueel inleverpunt ook een gezamenlijke recyclemogelijkheid aan kunnen bieden. LightRec richt zijn pijlen op supermarkten, die volgens de stichting sterk kunnen bijdragen aan een fijnmazig en laagdrempelig inzamelnetwerk voor afgedankte lampen.

Inmiddels zijn verschillende winkelketens al overgegaan op een oud-voor-niets-inzameling. Zo heeft de Gamma in al zijn vestigingen een zogenaamde inzamelstraat van Wecycle, de uitvoeringsorganisatie achter LightRec. Hier kunnen klanten onder meer oude lampen en armaturen inleveren, zonder dat zij daarvoor een nieuw product aan hoeven te schaffen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!