Fraude in betalingsverkeer stijgt fors

De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer steeg vorig jaar naar 92 miljoen euro. ‘Skimming’, het kopiëren van betaalpassen, leverde de criminelen 38,9 miljoen euro op. In 2010 was dit nog 19,7 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gisteren presenteerde.

Ook internetbankieren bleek een goede bron van inkomsten voor criminelen te zijn. Daar werd zo’n 35 miljoen euro weggesluisd, een stijging van 25 miljoen euro ten opzichte van 2010. “We hebben te maken met een sterke digitalisering van het betalingsverkeer, maar helaas denken criminelen met ons mee”, vertelt Boele Staal, voorzitter van de NVB. “Zij richten hun aandacht op de plaatsen waar het geld zit. Nu zijn zij dus in toenemende mate gericht op elektronisch geld in de digitale wereld”, aldus Staal. Toch bedraagt de fraude slechts 0,001 procent van het totale betalingsverkeer via internet, dat uitkomt op 3,2 biljoen euro.

Skimming in de detailhandel is door de invoering van de EMV-chip inmiddels verleden tijd, denkt Jannemieke Zandee van Betaalvereniging Nederland. “Bij ‘het nieuwe pinnen’ wordt de magneetstrip van betaalpassen niet meer volledig gelezen, waardoor criminelen de gegevens niet meer kunnen kopiëren”, vertelt Zandee. “Alleen bij benzinestations en parkeerautomaten lopen consumenten nu nog kans dat hun pas geskimd wordt. Daar worden betaalpassen nog volledig ingeslikt." Inmiddels is ‘in principe honderd procent’ van de detailhandelaren overgestapt op ‘het nieuwe pinnen’, aldus Zandee. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!