Heffing op audio- en videospelers

Alle mp3-spelers en videoapparaten worden duurder door een heffing voor muziekmakers en hun producenten. Dit volgt uit een uitspraak van het Haagse Gerechtshof. De politiek buigt zich over een nieuwe heffing om artiesten een redelijke vergoeding te geven. In de tussentijd draait de staat op voor de schade die artiesten lijden met het kopiëren van muziek en video.

Voor lege cd’s bestaat al sinds enkele jaren de zogeheten thuiskopieheffing. Downloaden van audio of video daarop mag, als de artiest daarvoor een vergoeding krijgt. Consumenten downloaden nu echter vaker met mp3-spelers en harddiskrecorders dan op cd’s, menen artiesten als Ricky Koole en belangenorganisaties van musici. Zij spanden al in 2008 een zaak aan tegen de overheid, omdat ze willen dat hun auteursrechten ook via kopieerapparatuur wordt betaald.

De prijsverhoging gaat in per 1 januari 2013. “Consumenten gaan per apparaat in de winkel zo’n twintig euro meer betalen”, schat André Habets, directeur van FIAR, dat alle fabrikanten van audiovisuele apparatuur in Nederland vertegenwoordigt. “Die heffing voor mp3-spelers wordt straks uitgebreid naar alle andere apparaten, zoals smartphones, usb-sticks, geheugenkaarten en laptops”, denkt Habets.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!