Sittard-Geleen komt met radicale oplossing winkelleegstand

De gemeente Sittard-Geleen wil de huurprijs van winkelpanden die langer dan een jaar leeg staan zelf gaan bepalen. De prijs die de door de gemeente aangewezen huurder betaalt, zal beduidend lager liggen dan de pandeigenaar welgevallig is.

De gemeente Sittard-Geleen kent een winkelleegstand van tien tot veertien procent en is daarmee één van de meest negatieve uitschieters in Nederland. “Het haalt de sfeer in onze hele stad omlaag”, vertelt wethouder Ruud Guyt. “We moeten de neerwaartse spiraal keren.”

De leegstand zou voor een deel opgelost kunnen worden als eigenaren hun huurprijzen laten zakken, denkt Guyt. “Dat doen ze nu niet, omdat ze bang zijn dat de huurders van hun andere panden dan ook minder willen betalen. Winkeliers blijven vasthouden aan een bedrag dat niet meer marktconform is”, aldus Guyt.

De wethouder denkt dat hij met een aanpassing van een modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNT) juridisch sterk staat. “Er zullen ongetwijfeld processen komen”, zegt Guyt. “Maar dat moet dan maar.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!